Znáte jarní houby?

clanok-jarne-huby-smrcok-obycajny

Ani jsme se nenadáli a už tu máme první jarní den. Sníh postupně taje a slunce začíná o něco více vystrkovat své teplejší paprsky. Není to jen začátek jara, ale hlavně pro houbaře začíná sezóna. Jste zvědaví, jaké poklady se dají v tomto čase najít? Čtěte dál a dozvíte se, jakými skvělými houbami si můžete ochutit vaše jídlo.

 

Smrže


Houby, které jsou nedoceněné v našich končinách. Roste u nás přibližně deset druhů smržů, mezi nejznámější patří smrž obecný, obyčejný, kuželovitý nebo polovolný. Nemají příliš vábný vzhled, spíše naopak a neznalý houbař je spíše obejde než aby se u nich zastavil. Velká chyba.

 

clanok-jarne-huby-smrcky-obycajneFoto: hubarstvo.sk

 

Smrž jedlý je v skutku velmi chutná a v zahraničí vyhledávaná houba. Je velmi podobná medovému plástu, nejvíce se vyskytuje v lužních lesích. Pokud je příznivé počasí, začíná růst již v březnu. Nejvíce se však objevuje v dubnu či květnu. Charakteristickým rysem je, že roste jen pár týdnů, nanejvýš měsíc. Smrže jedlého je potřeba hledat zejména ve světlých listnatých lesích, na travnatých mýtinách, v parcích a zahradách. Nejvíce se mu však daří v teplých vlhkých lužních lesích.

Při sbírání smržů je potřeba být opatrný, abyste si ho nezaměnili s ucháčem obecným, který je jedovatý. Šéfkuchaři doporučují tuto houbu kombinovat zejména s telecím masem či rybou. Pokud jste opravdu velký gurmán a troufáte si připravit bažanta, tak určitě nevynechejte smrže obecného. Výborně však dochutí i těstoviny či rizoto.

 

Čirůvka májová (májovka)


Další houba, která se začíná vyskytovat právě v tomto čase. Ne nadarmo nese v sobě jméno ,,májová”. Jelikož však bývá kratší zima, její výskyt je znát již v dubnu. Velmi dobře se jí daří na okraji listnatých lesů, v křovinách a na travnatých stráních. Ojediněle se vyskytuje také v červnu a v červenci v některých oblastech. Je potřeba si však dávat pozor, abyste si ji nespletli. Svým vzhledem a barvou připomíná závojenku olovovou. Tato houba je však prudce jedovatá. Při sběru opravdu zvyšte opatrnost.

 

clanok-jarne-huby-cirovnica-majova-majovkaZdroj: commons.wikimedia.org

Májovka má vynikající chuť a také s ní lze připravit různé pokrmy. Mezi úplné klasiky patří smaženice. Připravte si snídani z této houby a přidejte k tomu ještě jemně opečenou slaninu a smetanu. Nedělní polévka ochucená májovkou je tou správnou volbou pro celou rodinu či nečekané návštěvy. Pokud potřebujte udělat pouze jednoduchou omáčku k jídlu, určitě sáhněte i po této houbě. Dodá jídlu ten správný punc originality.

 

Ucho Jidášovo - Bolcovitka


V neposlední řadě nesmíme zapomenout na houbu, která nese název bolcovitka. Pokud je teplejší zima, je potřeba se v lesích poohlédnout právě po této houbě. Můžete ji najít na odumřelém dřevě černého bezu. To je místo, kde se jí nejvíce daří. Při teplotách pod nulou zastaví svůj růst a počká si na teplejší počasí. Takže její výskyt je možný od jara až do zimy. Někteří mohou tuto houbu znát pod jiným názvem, a to je jidášovo ucho.

 

clanok-jarne-huby-uchovec-bazovy-judasove-uchoZdroj: commons.wikimedia.org

Prakticky tato houba nemá nějak výraznou chuť. Avšak má úplně jiné přednosti. Je bohatá na množství vitamínů a minerálů. Takže pokud trpíte bolestmi žaludku, máte problémy se zažíváním, vysokým cholesterolem v krvi či trombózou, měli byste sáhnout po této houbě a zařadit ji do vašeho jídelníčku. Je velmi oblíbená zejména v čínské kuchyni a tvoří základní surovinu při přípravě jakékoliv polévky. Je skvělým doplňkem do rizota či k masu. Vysokou hodnotu má i v sušeném stavu.

Při sbírání hub je potřeba být obzvlášť opatrný. Dobře si nastudujte, co sbíráte. Výsledek v podobě chutného jídla však určitě stojí za to.

 

Autor: Ivana Maslenová