Medvědí česnek – první jarní bylinka

medvedi-cesnak-rastie

Víte proč dostal česnek zrovna přívlastek medvědí? Tuto bylinku s oblibou konzumují i lesní zvířata. Obzvláště divočák či medvěd hnědý. Když se medvěd vzbudí ze zimního spánku, prý je to první jídlo, po kterém sáhne. Tak moc mu chutná, že je schopen hrabat do hloubky země tak dlouho, dokud se nedostane k samotným cibulkám.

Medvědí česnek je dobře známá bylinka. Je typická svou výraznou kořeněnou vůní. Při jejím sbírání je potřeba být však velmi opatrný. Velmi lehce se dá splést s listy jedovaté konvalinky.

Medvědí česnek má nejen léčivé účinky, také je velmi oblíbenou surovinou v kuchyni. Pokrmy dochucené touto bylinkou mají nezaměnitelnou chuť. Pokud jste ještě dosud neobjevili tento zázrak, přidáváme pár řádků, proč je potřeba po něm sáhnout.

Nejčastěji medvědí česnek najdete v lesích střední a západní Evropy. Ideální místo na růst našel i v našich lesích. Hledejte ho v listnatých lesích s dostatkem vlhkosti. Sníh taje, příroda se začíná probouzet, a to je správný čas, kdy je potřeba ho vyhledat a sesbírat. Naučil se růst brzy na jaře, objevuje se již začátkem března. Často ho však můžete najít i koncem května. Pokrývá velké plochy v lesích a má široké výrazné zelené listy.

 

medvedi-cesnak-rastie-8

 

Jak připravit medvědí česnek

Pokud chcete zachovat všechny důležité vitamíny, které v sobě má, vyhněte se jakémukoliv tepelnému zpracování. Právě v surovém stavu má tu největší hodnotu. Pokud ho chcete použít opakovaně, zmrazte ho nebo usušte.

Kromě svých léčivých účinků je medvědí česnek úžasným doplňkem do různých pokrmů. Dokonale dotvoří chuť jakýchkoliv pomazánek, ideálně se hodí do vajíčkové. Pokud jste zástancem jednoduchých chutí, tak si nakrájeným česnekem ozdobte chléb se sádlem. Také je důležitou složkou do pesta. Umixujte ořechy, olivový olej, sůl, chilli, citrón a samozřejmě česnek.

 

medvedi-cesnak-rastie-5

 

Potřebujete udělat rychlou večeři pro nečekanou návštěvu? Uvařte v horké vodě těstoviny, na pánvi opražte medvědí česnek s rajčatovým protlakem, přidejte olivy. Na závěr přisypte nastrouhaný tvrdý sýr a můžete podávat.

Výborná je i polévka z této zázračné bylinky. Osmažte v hrnci cibulku, přidejte brambory. Podle chuti můžete udělat jíšku z hladké mouky. Přidáte medvědí česnek a povaříte, aby se všechny chutě propojily. Na závěr můžete přidat ještě smetanu nebo mléko, rozmixujte.

 

medvedi-cesnak-rastie-4-min

 

Medvědí česnek je opravdu vděčná bylinka. Má široké využití, ať už v lékařství nebo v kulinářství. V každém případě doporučujeme ho vyzkoušet a zařadit tento zázrak do vašeho jídelníčku. Pozitivně bude působit nejen na vaše zdraví, ale i na chuťové buňky.

 

medvedi-cesnak-rastie-9-min

 

Autor: Ivana Maslenová